Српски Srpski English

Улогујте се

Улогујте се

Претрага
Pronađite nas na

Шта је ОЦДоскоп?

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом у оквиру пројекта „Подстицајнo окружења за развој цивилног друштва“ развила је интерактивну веб платформу ОЦДоскоп, која би на једном месту требало да обједини информације о организацијама цивилног друштва у Србији.

Овим текстом желимо да вам приближимо неке од могућности ОЦДоскоп платформе.

Циљ ове платформе је да омогући представљање цивилног друштва у Србији, како кроз представљање самих организација цивилног друштва, тако и области којима се организације баве, активностима које предузимају и циљних група којима су намењенињихови програми. Надамо се да ће ОЦДоскоп допринети међусобном повезивању и сарадњи између организација, али и већој подршци цивилном сектору од стране локалних заједница, приватног и јавног сектора.

 

ШTA ОЦДОСКОП НУДИ?

ОЦДоскоп је подељен на неколико целина и садржи ћириличну, латиничну и верзију на енглеском језику.

Насловна страна

Ова страна нуди преглед организација на основу њихове географске локације, садржи избор из новости као и издвојене “брзе” линкове ка детаљној претрази, регистрацији, профилима социјалниих мрежа портала ОЦДоскоп и најновије регистрованим организацијама.

Новости

На овој страници можете се упознати са новостима из организација чланица ОЦДоскопа, али и са вестима из сектора, актуелним конкурсима и сл.

Ова секција је подељена у следеће поткатегорије -догађаји, пројекти, акције, конкурси и обавештења - како би се омогућила лакша претрага и преглед новости.

Подржи

Ова страница представља секцију где је могуће подржати одређене пројекте или иницијативе које организације поставе на платформу. На овој страни можете извршити детаљнију претрагу иницијатива за које је потребна подршка по једном или више критеријума, као што су: област у којој се пројекат/иницијатива реализује, место где  се пројекат/иницијатива реализује, циљна група, врста подршке (волонтери, новчана подршка, простор, опрема).

Организације

Ова страна омогућава преглед свих организација које су се регистровале на ОЦДоскопу.

У оквиру ове странице могуће је извршити претрагу организација по неколико критеријума, које можете наћи у делу:

Детаљна претрага 

На овој страни можете извршити детаљну претрагу организација по једном или више критеријума, као што су:

назив организације, категорија организације, година настанка, место, област деловања, примарна циљна група, доминантни тип активности организације, број активних људи у организацији, укупан број стално запослених и пројектно ангажованих људи у организацији, да ли организација ангажује волонтере у свом раду, начин финансирања, годишњи буџет, донатори који сада подржавају или су у прошлости подржали рад организације, да ли је организација је регистрована за обављање привредне делатности, да ли организација има утврђене процедуре / правилнике у области запошљавања, да ли организација има обавезу спровођења закона о јавним набавкама, да ли организација има кодекс родне равноправности, да ли организација има етички кодекс, да ли организација има стратешки план, да ли организација има транспарентно објављиван финансијски извештај.

Профил организација

На јавном профилу организација постоји преглед најважнијих информација из делокруга рада, преглед донатора, најважнијих пројеката, али и новости из те организације и преглед иницијатива/пројеката за које је изражена потреба за подршком.

На овој страни постоји могућност оцењивања рада организација, формулар за заказивање састанака са одабраном организацијом као и могућност остављања коментара на сам профил.

Ресурси

Ова страница представља базу и каталог ресурса који су организације произвеле.

Са даљим развојем сајта у оквиру опције "Ресурси"  моћи ћете да прегледате, публикације, књиге и други материјал на велики број тема из делокруга рада организација које су чланице ОЦДоскопа.

Развој

У оквиру опције "Развој" Канцеларија ће објављивати различите информације у вези са развојем организација и њихових капацитета, али и одрживости целокупног цивилног сектора.

Ова страница ће садржати публикације, брошуре, обавештења о тренинзима и остали материјал намењен развоју цивилног друштва.

___

У сваком тренутку уколико имате потешкоћа, или нејасноћа око коришћења било ког дела сајта, можете нам се обратити на: admin@ocdoskop.rs или нас пронаћи и поставити питање на facebook.com/ocdoskop.

___

Веб платформа ОЦДоскоп развијена је као део пројекта „Подстицајно окружење за развој цивилног друштва“, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID). Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије потписала је 14. фебруара 2014. године Споразум о спровођењу овог пројекта са USAID-ом, у оквиру Споразума о помоћи за боље функционисање управе од између Владе Републике Србије и Сједињених Америчких Држава потписаног 2010. године.

Пројекат „Подстицајно окружење за развој цивилног друштва“  је усмерен  на различите видове оснаживања сарадње између организација цивилног друштва и органа јавне управе и јединица локалне самоуправе, као и унапређење регулаторног оквира унутар ког цивилно друштво функционише. Активности пројекта између осталих подразумевају и спровођење широког консултативног процеса у креирању Националне стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији у периоду од 2015. до 2019. године, подизање капацитета свих релевантних актера у њеном спровођењу,  допринос умрежавању и оснаживању организација цивилног друштва кроз обуке за организације и успостављање националних и регионалних платформи у функцији унапређења подстицајног окружења за развој и одрживост цивилног друштва.