Српски Srpski English

Улогујте се

Улогујте се

Претрага
Pronađite nas na

Обавештења

Oбележен 1. децембар, Светски дан борбе против АИДС-а (#WAD2015)

02. 12. 2015.

Аутор: АС Центар за оснаживање младих особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом

У оквиру обележавања Светског дана борбе против АИДС-а #WAD2015 и у оквиру кампање Ко је херој? - Буди и ти АС промоције здравља младих! која п

Oбележен 1. децембар, Светски дан борбе против АИДС-а (#WAD2015)

У оквиру обележавања Светског дана борбе против АИДС-а #WAD2015 и у оквиру кампање „Ко је херој? - Буди и ти АС промоције здравља младих!“ која промовише превенцију, равноправност и толеранцију према осетљивим групама и особама које имају ХИВ, одржана је конференција за медије „Ко је херој?“ Пресс центру Удружења новинара Србије. Циљ конференције је био се јавности представе искуства младих особа које имају ХИВ и да се у отвореном и конструктивном разговору учесника, сагледа актуелно стање у остваривању и заштити здравља и да се размотре кључни правци деловања државних органа и других друштвених актера у циљу спречавања и сузбијања дискриминације и значају толеранције, равноправности и поштовања различитости, а која омогућавају бољи друштвени положај особа које имају ХИВ, АИДС или хепатитисе у друштву.

Представник Министарства омладине и спорта Србије, Весна Видојевић истакла је да је повећан број младих који се понашају ризично, као и оних који добијају инфекције, било да су полно преносиве или је то ХИВ. Додала је да је зато потребно деловати у два правца, прво да се кроз едукацију и информисање, озбиљно и васпитно ради са младима на превенцији ризичних понашања, док је друго поље деловања спречити дискриминацију особа са ХИВ-ом. ”Не треба дискримининисати младе који живе са ХИВ-ом, треба да искажемо поштовање према свима онима који су били храбри да говоре о свом стању, упркос највећим предрасудама у друштву са којима се суочавају”, казала је Видојевић.

Народни посланик и члан Одбора Скупштине Србије за здравље и породицу проф. др Душан Милисављевић подсетио је да је заједно са Унијом организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом (УСОП), пре годину дана поднео амандман за измену Кривичног законика којом се укида дискриминација особа оболелих од те болести. Милисављевић је рекао: „Ово је прилика да поново апелујемо на министра правде Николу Селаковића да се то учини, то ништа не кошта, то је дизање руку у вис или притискањем зеленог тастера 126, а ја се надам 250 посланика. То вама неће много значити, али даје неку подршку државе, рекао је Милисављевић и додао да иницијатива укидања дискриминаторног члана 250 Кривичног законика није његова лична потреба, већ потреба и неопходност особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом.

Саветница Делегације Европске уније у Србији за питања демократије и људских права Гордана Арацкић Николић подсетила је да је у овогодишњем извештају Европске комисије о Србији наглашено да се мора више учинити на побољшању положаја особа које живе са ХИВ. Мора бити више помака, рекла је она и позвала невладине организације, које се баве положајем особа које живе са ХИВ/АИДС-ом, да се пријаве на тендер ЕУ који ће бити објављен у априлу, а тиче се финансирања пројеката.

Јабланка Табаш из канцеларије Заштитника грађана рекла је да је Заштитник упознат са проблемима особа које живе са ХИВ и да су пре месец дана одржани конструктивни састанци са представницима АС Центра, али да још није било случаја да је поднета лична притужба за отежан приступ услугама државе. Она је изразила жаљење што од 2011. године, када је усвојена Стратегија о ХИВ инфекцији и АИДС за период од 2011. до 2015. године није усвојен акциони план, иако је то морало бити учињено до краја 2011. године.

Никола Грујић, из канцеларије Поверенице за заштиту равноправности, навео је пример дискриминације особа са ХИВ када су 64 стоматолошке ординације, од 400 позваних, прво прихватиле да обаве услугу, а када су сазнале да се ради о особама са ХИВ-ом одбиле то да учине из различитих разлога. Истраживање које је 2013. године урађено за потребе Поверенице, рекао је Грујић, показало је да највећа социјална дистанца грађана постоји према ХИВ позитивним особама. Грујић је истакао и да је неопходно радити на мотивисању особа које живе са ХИВ-ом да знају да препознају дискриминацију и да исту пријављују стручној служби Поверенице за заштиту равноправности.

Јелена Милутиновић, члан Управног одбора Кровне организације младих Србије је истакла да је неопходно више радити са млладима који имају ХИВ инфекцију или АИДС и да је паралелно потребно радити на вршњачкој едукацији средњошколаца и студената како би се навреме упознали са начинима превенције и заштите. Милутиновић је истакла и да је имала могућност да лично учествује у активностима пројекта АС Центра при чему је потврђено да млади лако прихватају особе које имају ХИВ уколико се и сами уживо упознају са особом која са ХИВ-ом живи, те да је инклузивни приступ у едукацији о заштити од полно преносивих инфекција и ХИВ-а, кључан за успех у смањењу броја инфицираних и повећању толеранције и прихватања у друштву.

Извршни директор и оснивач АС Центра који и сам већ 12 година, уз адекватну терапију, живи са ХИВ-ом је рекао да ХИВ није инфекција од које се умире, већ се може водити здрав и нормалан живот. Станков је посебан акценат ставио на добијену подршку Министарства омладине и спорта које је поред програма информисања и едукације младих о репродуктивном здрављу и превенцији полно преносивих инфекција и ХИВ-а, омогућило и наставак континуиране психосоцијалне подршке за младе особе које живе са ХИВ-ом а које је претходно било финансирано искључиво од стране Министарства здравља и Глобалног фонда за борбу против сиде туберкулозе и маларије из Женеве. Станков је још једном нагласио да се у Србији још увек користи користи прва генерације лекова, која је најстарија, има веома токсична дејства и има доста нежељених ефеката. Због тога би било добро и јефтиније да се користе нове генерације лекова. Он је похвалио то што су од 2014. године доступна четири нова медикамената друге генерације, али је критиковао што на то има право сам пет одсто пацијената, односно они који су резистенти на постојећу терапију.

Однос друштва је бољи према особама које живе са ХИВ, иако је константно заступљена дискриминација, посебно од стране здравствених радника, али да се дешава и да особе које сарађују са људима у организацији АС Центар, а нису инфицирани ХИВ-ом, доживе дискриминацију и стигматизацију само што заједно раде, указао је он. Станков је нагласио да је важно тестирати се и на време открити ХИВ статус, јер је са постојећом терапијом могуће живети и 30, 40 година, а у развијеним земљама и више од 50 година. Посебно је то важно за младе жене које планирају породицу, па и ако су инфициране ХИВ могу добити здраво потомство, уз адекватну терапију, поручио је Станков.

Станков је информисао учеснике да је у оквиру пројекта "Млади који живе са ХИВ-ом удружени за заступање својих интереса доприносе унапређењу свог положаја" који спроводи АС Центар за оснаживање младих особа које живе са ХИВ-ом и партнери, Кровна организација младих Србије (КОМС), Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима градске управе града Београда (ГНЕЗДО), а финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије (МОС), креирана интернет платформа Тестирајсе.рс која ће помоћи младим људима да уколико им је неугодно да својим партнерима и партнеркама кажу да имају неку од полно преносивих инфекција или ХИВ, то могу учинити анонимно слањем бесплатне смс поруке преко овог портала. Портал је креиран у оквиру активности треће по реду кампање Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитисе коју смо ове године започели средином 2015. године у оквиру Европске кампање European HIV-Hepatitis testing week и Светског дана борбе против АИДС-а 2015.

Станков је позвао учеснике да у наставку обележавања 01. децембра, посете и хуманитарну модну ревију едукативног карактера ТЕSТ YOURSELF, која је у вечерњим часовима организована традиционално четврти пут у партнерству са Модни свет Србије и Супермаркет концепт сторе на ком ће се представити реномирани српски дизајнери и велики број познатих личности који су желели да на један несвакидашњи начин скрену пажњу својих фанова на важност едукације младих о превенцији и заштити од ХИВ инфекције.

Комплетан снимак конференције „Ко је херој?“, можете погледати на https://www.youtube.com/watch?v=_-K4Rvlf-aM 

Модератор конференције Ко је херој? је био Дражен Зацеро.

За додатне информације, одговорна особа је Ђурица Станков, Мејл: office@aids-support.org Мобилни: +381605030402 За потребе пројекта и кампање су се користили хаш тагови на националном европском и глобалном нивоу: 

#‎ASovci‬ ‪#‎AS_Centar‬#KojeHeroj? #‎KZM‬ ‪#‎KOMS#FOCDHA ‪#‎EuroHIVHEPtestweek‪#‎TestTreatPrevent‬ ‪#‎HIV‪#‎AIDS‬ ‪#‎HCV‬ ‪#‎HBV #Mladi‪#‎HIVAIDS‪#‎hepatitis‬ ‪#Onokad #OcdOskop #‎HIVtesting‬ ‪#‎Test‬ ‪#‎Treat‬ ‪#‎Prevent‬ ‪#‎ART‬ ‪#‎PrEP‬ ‪#‎SDGs‬ ‪#‎MSM‬ ‪#‎WAD2015‬ ‪#‎HealthForAll‬ ‪#‎UHC‬ #UHC2015 #Time2test #GYSD #‎SDG#IPPFEN ‪#‎YouthParticipation‬#‎Youth‬ #HIVTestWeek#‎Health‬ #‎PreventHepatitis‬ ‪#‎HivAidsCsf‬ #‎EU4Health‬‬ #‎health‬ #‎hivarv‬ #‎hivr4p‬ #‎aidsday‬ ‪#‎MillionStong‬ ‪#‎RobinHoodTax#‎FTT‬ ‪#‎GlobalFund‬ #‎Hep_Alliance‬ ‪#‎HcvQuest‬ ‪#‎WorldAIDSDay‬ #‎4000voices‬ #GetInvolved!#AIDS2016 #PSD2015 #UNAIDS #UNDP 

#UNFPA #IPPF #ECDC #UNICEF #WHO #CDC #UN #Belgrade #Serbia, #PWNSPEAKS, #EndVAWHIV.

Уколико желите да пријавите непримерен садржај контактирајте администратора.

Коментари

Још увек нема коментара

Пошаљи коментар

За слање коментара морате бити пријављени

или