Српски Srpski English

Улогујте се

Улогујте се

Претрага
Pronađite nas na

Догађаји

Reprezentacija manjinskih grupa u srpskom filmu

10. 02. 2017.

Аутор: Regionalni info centar

Merlinka festival u saradnji sa Filmskim centrom Srbije u petak 10. februara u 19 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Multi sala Uzun Mirkova 1) traži

Reprezentacija manjinskih grupa u srpskom filmu

Merlinka festival u saradnji sa Filmskim centrom Srbije u petak 10. februara u 19 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Multi sala – Uzun Mirkova 1) traži odgovor na pitanje kakva je reprezentacija i vidljivost manjinskih grupa u srpskom filmu.

Odgovor na to pitanje potražićemo uz pomoć reditelja Stevana Filipovića, urednika filmskog i stranog seriјskog programa Radio televizije Srbije Nikolom Popevićem, urednika kulture nedeljnika NIN Draganom Jovićevićem, scenariste, dramaturga i filmskog kritičara Dimitrija Vojnova i filmskog kritičara Zorana Jankovića. Tribinom moderira selektor Merlinka festivala, Predrag Azdejković.

Tema ove analize uzeće u obzir srpski film od raspada Jugoslavije do danas sa posebnim fokus na nacionalne, etničke, verske manjine, LGBT populaciju i osobe sa invaliditetom i na filmove kao što su „Guča!“ Dušana Milića, „Pored mene“ Stevana Filipovića, „Miloš Branković“ Nebojše Radosavljevića, „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice, „Parada“ Srđana Dragojevića i mnogi drugi.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti reakcijama javnosti na prikazivanje filma „Pored mene“ Stevana Filipovića na RTS i stavu javnog servisa i uticaju političke korektnosti na filmsku umetnost.

Organizaciju tribine podržala je Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u okviru projekta "Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu" koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Уколико желите да пријавите непримерен садржај контактирајте администратора.

Коментари

Још увек нема коментара

Пошаљи коментар

За слање коментара морате бити пријављени

или